گیربکس دستی اولین نوع گیربکس به کار رفته در خودرو است که علیرغم پیشرفت های شگفت انگیزی که روز به روز در صنعت خودرو جهان شاهد آن هستیم همچنان محبوب مانده است و به دلیل نوع تولید خودروسازان داخلی ؛ این گیربکس ها همچنان کاربرد و استفاده بیشتری در کشور ما دارند.
می توان گفت دلیل ارجحیت خودروهایی با گیربکس دستی مصرف سوخت کمتر، هزینه های پایین تر تعمیر نسبت به گیربکس اتوماتیک و دوام بالا باشد. علاوه بر آن رانندگی با گیربکس دستی این امکان را برای راننده ایجاد می کند که شخصا روی کاهش یا افزایش سرعت خودرو کنترل داشته باشد.
گیربکس دستی در واقع مجموعه ای از قطعات همچون فلایویل، دیسک،شفت، یاتاقان، میل ماهک، ماهک، دنده برنجی، کشویی دنده، صفحه کلاچ، اهرم یا دوشاخه کلاچ و بلبرینگ کلاچ است.
کارشناسان توصیه می کنند برای جلوگیری از خرابی گیربکس خودروی دستی که به طور کامل در اختیار شماست محدوده مجاز دور پیشرانه برا ی تعویض دندهها را رعایت کرده و پدال کلاچ را به نرمی فشار دهید و پس از تعویض دنده نیز سریعاً پدال را رها کنید.
بهتر است پس از تعویض دنده دست خود را از روی دسته دنده بردارید تا از ورود فشار اضافه به ماهک دنده جلوگیری شود. همچنین دنده معکوس را در شرایطی انجام دهید که لازم است و سرعت برای انجام این کار در محدوده مناسبی قرار گرفته باشد.
در ادامه این مطلب برخی نکات ضروری برای جلوگیری از خرابی گیربکس خودرو به اختصار آورده شده است.
پیشگیری از خرابی گیربکس
چک کردن روغن گیربکس
تعویض روغن گیربکس بعد از هر 24 هزار کیلومتر پیمایش
رانندگی با شتاب مناسب
عدم ترمزگیری شدید
تغییر و تعویض دنده در زمان مناسب
برداشتن دست از روی دستهدنده
فشردن بی دلیل پدال کلاچ
خلاص کردن دنده در هنگام توقف پشت چراغ قرمز
عدم بارگیری با خودر و حرکت با وزن مناسب
حال که با دلایل خرابی گیربکس خودرو آشنا شدید، لازم است بدانید که چه علائمی خبر از بروز ایراد در خودرو شما می دهند:
نشانه های ایراد در گیربکس دستی:
بوی نامطبوع صفحه کلاچ
سفت شدن یا عمل نکردن پدال کلاچ
صدای غیرعادی با فشردن پدال
لرزش خفیف در حالت حرکت و درجا
لرزش خودرو هنگام نیم کلاچ
جا نرفتن دنده یک و دنده عقب
کاهش سطح واسکازین گیربکس
بدون دیدگاه